Film Review,  Movies

Review | Invictus

Enhver god biografisk film finder et fokuspunkt i en bestemt historisk begivenhed eller tidsperiode og bygger sin fortælling op omkring dette, i et forsøg på at undgå at fremstå overfladisk eller ufokuseret. Det gør Clint Eastwoods Invictus også, men uheldigvis ender fokuspunktet med at skade mere end det gavner.

invictus-mandela

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er en fuldblods filmentusiast med alt det nørderi som det indebærer, men jeg følger stadig med i en overraskende mængde sport og vil selv sige, at jeg forstår størstedelen af de mange forskellige regler. Det er i midlertidig ikke tilfældet med rugby, jeg har på intet tidspunkt noget begreb om hvad der foregår og filmen gør meget lidt for at hjælpe forståelsen på vej.

Det er et ret stort problem når det er det centrale omdrejningspunkt for filmens historie. Resultatet er, at en væsentlig andel af filmens spilletid aldrig bliver rigtig interessant, man sidder bare og venter på at kampens sidste fløjt lyder og man kan komme videre i teksten. Det ville være et stort handicap for de fleste film, men her er det nærmest dræbende.

Heldigvis er kvalitetsniveauet betydeligt højere i de scener som foregår udenfor stadion. Skuespillet er overordnet set ganske fremragende. Det hjælper at både historiens og filmens lederrolle bliver spillet af Morgan Freeman. Jeg ville sandsynligvis være betaget af Freeman, selv hvis han sad i hjørnet af et tomt lagerrum, iført en gammel slidt morgenkåbe og læste op fra det nyeste Ikea-katalog. Han er praktisk talt altid troværdig, charmerende og karismatisk. Invictus er ingen undtagelse og han er perfekt i rollen som Mandela.

invictus1
Morgan Freeman og Matt Damon i den lettere uinteressante blanding af Mandela og Rugby. (image credit: Warner Bros.)

Freeman er dog ikke helt alene om det, filmens to andre store roller er også yderst velspillede. Matt Damon som rugbyholdets kaptain, Francois Pienaar og den ukendte Tony Kgoroge i rollen som lederen af Mandelas bodyguards, levere begge upåklagelige skuespillerpræstationer.

Invinctus er en svær film at give en samlet karakter, det er en noget ujævn affære i det den springer frem og tilbage mellem et uinteressant portræt af en sport og et dragende billede af en stor historisk figur. Filmen holder sig knebent over middel, kedsomligheden ligger konstant lige under overfladen og den lille anbefaling som filmen dog fortjener, bæres alene på Morgan Freemans skuldre.

movies-6

Instruktør: Clint Eastwood  Forfatter: Anthony Peckman, John Carlin  Medvirkende: Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgoroge, Patrick Mofokeng, Matt Stern og Julian Lewis Jones  Udgivelsesår: 2009  Land: USA  Spilletid: 134 min

Creator of gagathemovies.dk , writer, lover & hater of movies, games and television...and by the way, this bio is broken!

Got Something to Say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.