2013,  Best Ofs,  Games,  Lists

Games of the Year: Part Two

Med en lille forsinkelse er vi nu klar med anden halvdel af top 10 listen, de 5 bedste spil fra 2013.

GOTY 5 GTA V

5. GTA V [PS3/X360]
2013 var et specielt år. Det er altid noget ganske specielt når der er nyt fra Rockstar Games, men 2013 skiller sig ud ved at Rockstars nyeste, ikke strøg direkte til tops, som det næsten er blevet vanen. Det var skam ikke fordi GTA V var noget dårligt spil, tværtimod så var spillet af samme høje standard som man forventer fra Rockstar. Det var heller ikke fordi 2013 ikke var fyldt med andre fremragende spil som gjorde konkurrencen hård, selv om det selvfølgelig også var en faktor. Rockstar ligger normalt helt i front med deres spil, deres virtuelle verden er som altid imponerende, deres karakterarbejde er sublimt, deres historier lever atter engang i interessante gråzoner og deres øje for detaljer er eminent, men der er sket meget indenfor spilverden i løbet af de 5 år siden GTA IV udkom og på mange punkter har Rockstar bare ikke fulgt med tiderne. Spil som The Witcher 2, Sleeping Dogs, Saints Row, Assassin’s Creed, Skyrim og deres eget Red Dead Redemption har alle rykket ved flere grænser indenfor deres individuelle spilgenre og GTA V syntes for låst i sin egen fortid, til at være med blandt klassens absolut bedste. GTAs missioner og struktur grænser stadig til det rendyrkede linære og mangler ironisk nok megen af konkurrenternes frihed, Rockstar er lidt for glade for at fortælle deres historie på præcis deres måde til at ændre på dette, men i fremtiden bliver de nok nød til det. GTA V er et fremragende spil, men bare ikke årets bedste som mange, inklusive mig selv, havde forventet.

GOTY 4 Rayman

4. Rayman Legends [PS3/X360/WiiU/PC]
Rayman Origins var et mesterværk og alligevel formår efterfølgeren at forbedre, finpudse og udvide stort set alle aspekter. Det er noget af en bedrift og som resultat, er Rayman Legends uhyggeligt tæt på perfektion indenfor platformgenren. Det er et spil som jeg næsten vil sidestille med Super Mario World og det siger en del.

GOTY 3 Bioshock

3. Bioshock Infinite [PS3/X360/PC]
Ken Levine lavede bølger i spilindustrien med det originale Bioshock og her seks år efter overgår han ikke blot sig selv, men også de enorme forventninger som var bygget op omkring ham. Bioshock Infinite er et blændende flot, kreativt og modigt spil sat op af en spændende historie, fremragende karakterer og en overvældende smuk verden. Bioshock Infinite tør at stille en historie op omkring spørgsmål om klasseinddelling, race og det individuelle menneskes plads i samfundet og mens det er muligt, at det ikke er alle spørgsmål som bliver fulgt til dørs, så er det langt mere end de fleste spil overhovedet tør at overveje. At spillet så oven i hatten har en opfindsom og super underholdende vinkel på det traditionelle shooter-gameplay, er bare en ekstra bonus.

GOTY 2 Brothers

2. Brothers: A Tale of Two Sons [PSN/XBLA/PC]
Jeg smed rundt med fornemme ord i min anmeldelse af Brothers og jeg mener stadig hvert et ord. Det var et smukt og gribende eventyr som kun kan lade sig gøre i spilmediet. Spillet bruger sine unikke controls som en del af sin fortælling, som en del af sit emotionelle center. Det er et spil som ændrer ved ens forventninger til computerspil og giver en oplevelse som ikke kan fåes andre steder. Spillet kan lige nu købes på Playstation Network til under 40 kroner, en deal man ikke bør gå glip af.

GOTY 1 Last of Us

1. The Last of Us [PS3]
I et år, hvor vi fik endnu en teknisk perle fra David Cage (Heavy Rain, Beyond: Two Souls), så er det imponerende at Naughty Dog ikke alene har skabt de mest troværdige og menneskelige karakterer for året, men måske i hele spilhistorien. Skuespillet i The Last of Us er bedre end en stor del af hvad Hollywood har at byde på. Et computerspil hverken kan eller skal være en film, det er et helt andet medie med helt andre virkemidler, men heldigvis understøttes The Last of Us’ spektakulære fortælle-teknik af solidt og intenst gameplay som har mere til fælles med survival horror end Uncharteds action, men tilbyder samtidig stor frihed i præcis hvordan man vil gribe de hårrejsende situationer an. Jeg har ikke købt en Playstation 4 endnu, men der er få ting som jeg ser mere frem til end, at se hvad Naughty Dog kan skabe med al den ekstra regnekraft de har til rådighed.

Creator of gagathemovies.dk , writer, lover & hater of movies, games and television...and by the way, this bio is broken!

Got Something to Say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.