2011,  Best Ofs

MMXi: Best Non-American Movie

Runners-Up: Trolljegeren, Rubber, 13 Assassins og Point Blank

Jeg fik kæmpet procentdelen for ikke-amerikanske film op på 18% af det samlede antal og det var uden at jeg fik tid til at holde en Anti-Hollywood Week (noget som der selvfølgelig bliver gjort noget ved snarest). En god del af de film var danske, men der skal ske noget drastisk ved den danske filmkunst, før jeg kan se en eneste af dem dukke op i bare en af de gode kategorier. I mellemtiden er det Frankrig, Japan, England og Norge som kæmper om årets bedste ikke-amerikanske film.

Frankrig har to nominerede i puljen. Point Blank var en intens lille thriller som skar ind til benet og beviste at man ikke behøver mere end 84 minutter for at lave en bedre spændings-film end det som Hollywood normalt kan byde på. Quentin Dupieuxs Rubber blev filmet i USA og skuespillerne taler engelsk, men det gør det bestemt ikke til en amerikansk film. Den er lavet af franske studier, Dupieux er ikke den mest amerikanske person i verden og så er den ovenud crazy. Jeg vil hellere end gerne se en lige så sindssyg film med Hollywood i ryggen, men jeg tror bare ikke at sådan én eksisterer.

Norge er på banen med found footage filmen Trolljegeren. Found footage genren er voldsomt populær i Hollywood, men Trolljegeren er helst sin egen. Det virker som en meget lokal film med store mængder norsk humor og en ordenlig portion norsk mytologi. Takeshi Miikes 13 Assassins var ikke blot en fremragende samurai-film og en værdig fortaler for japansk filmkultur, men det var også en af årets bedste film.

Årets vinder er fra England og den kom som lidt af en overraskelse. Joe Wrights Attack the Block er, efter min mening, et moderne mesterværk. Det er en fantastisk science fiction film med flotte og overbevisende special effects. Den byder på effektiv humor af en klasse, som næsten placerer den på samme niveau med film som Shaun of the Dead. Men noget af det der ramte mig hårdest, er alt det som ligger lige under overfladen. Det er en modig film, som beder tilskueren at holde med karakterer, der starter som ubehagelige lømler og give dem en ekstra chance. Det er en film om sammenhold, loyalitet og usikkerhed på samme fod som de gamle Spielberg film. Det er en lille perle, som fortjener en chance for at bevise sit værd.

Creator of gagathemovies.dk , writer, lover & hater of movies, games and television...and by the way, this bio is broken!

Got Something to Say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.