Lists,  Movies,  Top 10s

Science Fiction Movies

Efter at jeg endelig fik set en af de største klassikere, indenfor science fiction genren, fik jeg lyst til at gå tilbage og lave en top 10 over de bedste af slagsen. Det var en svær liste at lave, da der er rigtig mange fremragende og betydnings-fulde film at vælge i mellem og der er derfor flere mesterværker som desværre ikke kan være på listen. I det at to instruktører optager næsten halvdelen af listen, var der mange kendte genre-instruktører, hvis film ikke fandt sig ind blandt de ti øverste. Der er eksempelvis ingen spor af Steven Spielberg, George Lucas eller Duncan Jones, men tro mig de ligger lige udenfor listen og ville med garanti have været med, hvis det var en top 25. Men det er det dog ikke, så lad os bare komme i gang.

10. ROBOCOP [1987]

Instrueret af Paul Verhoeven

Skrevet af Edward Neumeier og Michael Miner

Med Peter Weller, Nancy Allen, Ronny Cox, Kurtwood Smith, Miguel Ferrer og Ray Wise

Paul Verhoevens dystopiske fremtids Detroit er en herlig blanding af den gode gammeldags ultra-vold og regulær politibrutalitet. Robocop er det ypperligste eksempel på Verhoevens sublime mixtur af science fiction og satire, som også var et af de bedste elementer i Starship Troopers. Peter Weller har sin karrieres bedste rolle som Alex J. Murphy, betjenten som bliver slået ihjel på mest modbydelig vis og derefter bliver genoplivet som Robocop. “Part Man, Part Machine, All Cop”. Filmen er også fyldt med fremragende karakterskuespillere som Ronny Cox, Kurtwood Smith, Miguel Ferrer og Ray Wise. Det er en brutal og yderst morsom sci-fi perle og så er der gode mængder af kvalitets stop motion.

9. DISTRICT 9 [2009]

Instrueret af Neill Blomkamp

Skrevet af Neill Blomkamp og Terri Tatchell

Med Sharlto Copley, Jason Cope, Nick Blake, Nathalie Boltt og William Allen Young

Neill Blomkamp siger “fuck you, Microsoft og jeres ikke-eksisterende Halo-film” med en af de bedste sci-fi film i nyere tid. Blomkamp blander på fascinerende vis en gribende menneskelig historie, bidende samfundskritik og får også plads til adrenalinpumpende actionscener med giant mechs, det er ikke noget man ser hver dag. District 9 er også et slående bevis på at man sagtens kan lave en storslået science fiction film, uden at man er tvunget til bruge 250 millioner dollars. Det kan Hollywood lære meget af, men så heldige er vi nok ikke.

8. PRIMER [2004]

Instrueret af Shane Carruth

Skrevet af Shane Carruth

Med Shane Carruth, David Sullivan, Casey Gooden, Anand Upadhyaya og Carrie Crawford

Timetravel er et af de sværeste emner at forklare sig ud af, men når det virker, giver det også nogle af de mest interessante science fiction film. Primer er et lille lav-budgets mesterværk og en af de mest intelligente portrætter af timetravel. Sjældent bliver ens hjerneceller sat på så hårdt arbejde og det er bestemt ikke en film som man kan komme sovende til, men hvis man er vågen. så er det en yderst belønnende oplevelse. Primer er en lettere ukendt film, som fortjener at blive set af alle som ønsker mere dybde i deres underholdning.

7. INCEPTION [2010]

Instrueret af Christopher Nolan

Skrevet af Christopher Nolan

Med Leonardo DiCaprio, Ellen Page, Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy, Ken Watanabe, Dileep Rao, Tom Berenger, Cillian Murphy, Marion Cotillard, Michael Caine, Pete Postlethwaite og Lukas Haas

Sidste års bedste film, hopper direkte ind på en syvendeplads på listen over bedste sci-fi film nogensinde. Christopher Nolans veldrejede og kreative historie bliver krydret med fremragende præstationer fra nogle af generationens bedste skuespillere og nogle opfindsomme actionsekvenser. Christopher Nolan slår endnu engang fast, at han er en af de absolut bedste filmskabere i Hollywood. Inception er samtidig en stor fortaler for at man kan få nogle sublime resultater med praktiske effekter, i stedet for altid at smide enorme mængder af penge efter computereffekter.

6. ALIENS [1986]

Instrueret af James Cameron

Skrevet af James Cameron, David Giler og Walter Hill

Med Sigourney Weaver, Michael Biehn, Paul Reiser, Lance Henriksen, Bill Paxton og Carrie Hen

James Cameron tog, hvad der blev startet i den første film og tilføjede gode mængder action, store guns og macho soldater-kammerater. Det er en væsentlig anden film, men stadig et mesterværk i sig selv og mange vil endda kalde den bedre en originalen. Det er et af de mest suveræne eksempler, på hvad en anden instruktør og indgangsvinkel kan gøre ved en serie. Det er slut med at gemme sig for, som taglinen siger, this time it’s war og det er krig af den allerbedste slags. En krig mod alle odds og de ondeste monstre i galaksen.

5. T2: JUDGEMENT DAY [1991]

Instrueret af James Cameron

Skrevet af James Cameron og William Wisher Jr.

Med Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong, Robert Patrick, Nikki Cox og Xander Berkeley

Arnold Schwarzeneggers ikoniske rolle som T-800, er i front af James Camerons dommedags mesterværk. Terminator 2 er, udover at være en fantastisk science fiction film, også en af de bedste actionfilm nogensinde. Rollen som mekanisk gigant, passer perfekt til Schwarzeneggers begrænsede skuespilstalent. Linda Hamilton giver Sigourney Weaver kamp til stregen i dysten om hvem der er den stærkeste kvindelige karakter i filmhistorien og Robert Patrick har aldrig været så intens, som han er her. Dertil får man nogle af de bedste actionscener og effekter, som 90’erne havde at byde på.

4. THE MATRIX [1999]

Instrueret af Wachowski Brothers

Skrevet af Wachowski Brothers

Med Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Laurence Fishburne, Joe Pantoliano og Marcus Chong

I 1999 kom The Matrix som et lyn fra en klar himmel og efterlod publikum måbende. Det var action, teknik og effekter som man aldrig havde set mangen til før og det gav øjeblikkelig grobund for en lang række desperate kopier, som stadig udkommer den dag idag. Flere af actionscenerne står stadig som nogle af de fedeste i filmhistorien, Yuen Woo-Pings kung fu gav kampene en elegance og kraft som man sjældent ser i Hollywood-film og skudduellerne ville gøre selv John Woo misundelig. Efterfølgerne drukner i lommefilosofi og fetichisme, men den første Matrix gav actionfilm et skud adrenalin og attitude, som de virkelig havde brug for.

3. DONNIE DARKO [2001]

Instrueret af Richard Kelly

Skrevet af Richard Kelly

Med Jake Gyllenhaal, Patrick Swayze, Jena Malone, Maggie Gyllenhaal, Drew Barrymore, Holmes Osborne, Daveigh Chase, James Duval og Mary McDonnell

Richard Kelly har vist, med hans efterfølgende film, at han nærmest er definitionen på et one-hit-wonder, men til gengæld er hans ene hit også en af mine absolutte favoritfilm. En djævelsk og forskruet tidsrejse-historie bliver formidabelt bragt til celluloid via en eminent præstation fra Jake Gyllenhaal. Han bliver bakket op af ligeledes fantastiske biroller og især Jena Malone har aldrig været bedre. At Richard Kelly ikke engang selv kunne holde sig fra sit eget mesterværk og følte sig tvunget til at gå tilbage for at lave et directors cut, beviser måske at det var mere held end forstand, men det er ikke nok til at tage de originale kvaliteter fra førstegangs oplevelsen.

2. BLADE RUNNER [1982]

Instrueret af Ridley Scott

Skrevet af Hampton Fancher og David Peoples over Philip K. Dicks historie

Med Harrison Ford, Rutger Hauer, Daryl Hannah, Sean Young, Edward James Olmos, M. Emmet Walsh, James Hong og Brion James

Ridley Scotts filmatisering af Philip K. Dicks historie er en triumf på alle tænkelige planer. En science fiction thriller med sublimt skuespil, fantastisk design, suveræne effekter og en velskreven historie. Filmen gav os Rutger Hauer og det kan man kun være taknemmelig for. Blandt de bedste film nogensinde, den fortjener at være på toppen af de fleste lister og det ville den også have været, hvis Ridley Scott ikke havde lavet en film tre år før.

1. ALIEN [1979]

Instrueret af Ridley Scott

Skrevet af Dan O’Bannon og Ronald Shusett

Med Sigourney Weaver, Tom Skerritt, Harry Dean Stanton, John Hurt, Ian Holm, Veronica Cartwright og Yaphet Kotto

Alien ville have den omtrent samme placering, om det så var top 10 horrorfilm, top 10 science fiction eller top 10 film generelt. Det er nok den mest effektive og nervepirrende gyserfilm nogensinde, en af de mest fascinerende science fiction film og generelt mest velfungerende film alt sammen i en episk pakke. Et fremragende cast, fantastisk instruktion, en trykkende stemning og H.R. Gigers smukke og skræmmende creature design, gør Alien til nummer 1 på denne og de fleste andre lister.

Boblere: The Thing, Super 8 og Star Wars IV/V
Lige udenfor top 10’en ligger John Carpenter og Kurt Russells iskolde kamp mod rumvæsnerne, en gruppe børns kamp mod sommerferiens kedsomlighed og George Lucas’ kamp mod hans fans.

Film lige på kanten: Back to the Future, Timecrimes, Monsters, Source Code, I Robot, Predator, Moon, Star Trek, Metropolis og Close Encounters of the Third Kind

Creator of gagathemovies.dk , writer, lover & hater of movies, games and television...and by the way, this bio is broken!

Got Something to Say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.