Film Review,  Movies

The 5000th Movie: E.T. The Extra-Terrestrial

Som filmentusiast burde man måske have set Steven Spielbergs elskede klassiker, E.T., inden man når til film nummer 5000. Man kan nemt gå så langt som at sige, at den burde være blandt de første 100. Det er en af den slags film, der sammen med andre af sin tids klassikere, blandt andet Star Wars, Indiana Jones, Back to the Future, The Goonies, Stand by Me og Karate Kid, udgør vigtige brikker i en hel generations barndom. Men efter en barndom, uden cykelture henover månen og hvor idéen om at “ringe hjem” kun var et spørgsmål om hvor min mor skulle hente mig, er jeg i den specielle situation hvor jeg kan se E.T. uden det ofte altoverskyggende skær af nostalgi.

Holder filmen stadig, her næsten 30 år efter? Er filmen nøjagtig hvad jeg har forventet, uden nogen former for overraskelser? Syntes jeg stadig, at E.T. er en grim lille satan? Er Drew Barrymore stadig en af de mest irriterende skuespillere? Dette er blot en håndfuld af de spørgsmål, som jeg ønskede at få svar på, da jeg startede filmen.

Svaret på alle spørgsmålene, er et klokkeklart ja. De svar ligger overens med idéen om, at jeg har vidst nøjagtig hvad jeg er gået glip af alle disse år, så det større spørgsmål er om der overhovedet var nogen grund til at se filmen? Det er helt sikkert et større spørgsmål, men det er også et utroligt dumt ét af slagsen, fordi selvfølgelig er der en grund til at se filmen. Den er ikke blevet en elsket klassiker for ingenting og jeg vil påstå at filmen næsten er lige så vigtig for filmindustrien, som Spielbergs egen genre-definerende Jaws.

Filmen er stadig en fremragende film, næsten 30 år efter udgivelsen, selvom man selvfølgelig sagtens kan se tidens tand, når det gælder effekterne. Skuespillerne er alle rigtig gode, især filmens hovedperson Henry Thomas, i en tid hvor børneskuespillere nemt kunne ødelægge enhver familiefilm. Drew Barrymore er stadig en undtagelse, hvor de fleste måske ser hende som en sød lille pige, ser jeg hende bare som en irriterende lille skrigeunge. De voksne er også glimrende. Jeg vil endda sige, at jeg simpelthen elsker Peter Coyote i filmen og ville give ham en krammer, hvis jeg kunne.

Effekter er som sagt ret forældet, men filmen er jo også næsten lige så gammel som undertegnet. Der er masser af blue-screen kanter, middelmådige matte-paintings og lignende, men ingen af dem trækker ned i den samlede oplevelse. En ting som altid har gået mig på, er designet af E.T. For mig er det ikke et spørgsmål om forældede effekter, men derimod at han er designet som en grim lille bunke af brun. Jeg kan simpelthen ikke lide det, men heldigvis skinner hans karakter og hjerte igennem og designets mangler blev hurtigt glemt. Det skal siges, at jeg så den originale version og ikke jubilæums versionen, så det kan sagtens være at nogen af effekterne er blevet pyntet på. Jeg er ikke meget for, at man som George Lucas, går tilbage og ændrer i filmene. Men jeg vil indrømme, at jeg syntes at det er en anelse voldsomt, at politimændene står med shotguns i den originale version og jeg kan godt forstå, at man har ændret det i den nyere version.

Jeg er glad for at jeg, som stor fan af Spielberg, endelig har fået set en af hans største og mest elskede film, som i mange år har markeret en enorm blind vinkel i min filmviden. Filmen kommer ikke til at stå på min top 10 liste over bedste film nogensinde, måske ikke engang top 100, men jeg er stadig lykkelig for at have set den. Jeg vil endda gå så langt som at, hvis jeg blev spurgt hvilken film som jeg syntes er bedst, mellem E.T. og en af dette års bedste film Super 8, så ville det være et ganske nemt svar. Det er jo selvfølgelig også snyd, da Super 8 ikke ville eksistere hvis det ikke var for E.T. og det er blot endnu en grund til at elske den lille brune satan.

Instruktør: Steven Spielberg  Forfatter: Melissa Mathison  Medvirkende: Dee Wallace, Henry Thomas, Peter Coyote, Robert MacNaughton, Drew Barrymore, C. Thomas Howell og Erika Eleniak  Udgivelsesår: 1982  Land: USA  Spilletid: 115 min

Creator of gagathemovies.dk , writer, lover & hater of movies, games and television...and by the way, this bio is broken!

Got Something to Say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.