Film Review,  Movies

Review | Thor

Superheltefilmene og tegneserieadaptionerne udkommer i et evigt stigende antal. Det er ikke længere blot de store og verdenskendte helte, som Superman, Batman, X-Men og Spiderman, der får millioner af dollars og enorme Hollywood produktioner i deres navn. I den evige søgen efter nye franchises, der kan lokke lommepengene fra de biografgående masser, bliver de mindre kendte “andenrangs” superhelte trukket frem fra gemmerne og får deres egen film. Hvad enten de kan bære det eller ej.

Det bliver sværere og sværere at sælge til det almindelige publikum. Ikke nok med det, så insisterer Marvel på at alle deres film skal hænge sammen og til sidst forenes i en kolossal film under navnet The Avengers. Man går ikke længere i biografen for at se en enkeltstående film, men derimod en karakterpræsentation og en optakt til en stor film ude i fremtiden. Nogle film, som den nye Thor, kæmper mod ekstra forhindringer på vejen ud til publikum. Marvels superhelteversion af den nordiske mytologi, er måske ikke lige kærkommen hos alle som er vokset op med fortællingerne om disse guder.

Thor har meget imod sig, allerede inden det første billede ruller over lærredet. Det store spørgsmål er, om tordenguden kan bære alt dette på hans skuldre og om den mægtige hammer, Mjølner, kan smadre de mange tunge fordomme.

Selvom svaret ikke er et utvetydigt ja, så er Kenneth Branaghs version af Thor, for det meste, en succesfuld og underholdende brik i Marvels store puslespil.

En stor del af æren for at det fungerer så godt som det gør, er at Marvel fortsætter med at fylde deres film med talent, lige som de gjorde med Iron Man, X-Men og Hulk. I Thors tilfælde har man den forholdsvis ukendte Chris Hemsworth (Star Trek, The Perfect Getaway og den kommende Red Dawn remake) i titelrollen og Tom Hiddelston (den britiske version af Wallander og den kommende Steven Spielberg film War Horse) i rollen som Loki, som begge klarer det forbløffende godt, men de er også omgivet af en skare af yderst kompetente skuespillere. I Asgaard udfyldes guderollerne blandt andet af Anthony Hopkins som Odin, Rene Russo som Frigga og Idris Elba (fra The Wire) som Heimdall. På Jorden har man blandt andre den Oscarvindende Natalie Portman, Stellan Skarsgård og Kat Dennings på rollelisten.

Alle leverer gode præstationer, der ofte er langt bedre end materialet. Scenerne i Asgaard er alle storslåede og i formel tone, uden at være unødigt pompøse. Scenerne på Jorden er mere naturlige og ofte ganske humoristiske, i stor del takket være endnu en sød og charmerende præstation fra Kat Dennings. Der er en mærkbar kemi mellem karaktererne og vigtigst af alt, virker det sjældent tvunget.

Bag skuespillerne, ligger en sikker hånd fra Kenneth Branagh i instruktør-stolen. Hvis man blot for et par år tilbage, ville have foreslået at Branagh, en instruktør bedst kendt fra flere filmatiseringer af William Shakespeare, skulle stå bag en stor og dyr superheltefilm, ville man højst sandsynligt blive mødt af latter. Men Branaghs overgang fra drama til actionfilm forløber hovedsagligt smertefrit.

Thor fokuserer mest på karaktererne og historien, men når det så endelig går løs, så er actionscenerne flotte og vel produceret. Slåskampene, de store setpieces og selvfølgelig Asgaard er hovedsagligt bragt til live ved hjælp af computereffekter og selvom det af og til bevæger sig ganske tæt på den frygtede digitale overflod, så er det lykkedes at visualiserer denne alternative verden på effektiv vis.

Det er blevet kastet lys på den ene af årets tre store superhelte-spørgsmålstegn, endda på overraskende positiv vis. Nu kan man vente og se om de kommende Captain America og The Green Lantern film, kan overbevise på samme måde. Man behøver ikke længere at være bekymret for Thor, man kan roligt bestille billet til en tur i biografmørket og gøre klar til et møde med det nyeste medlem af Marvels store superheltefamilie.

Instruktør: Kenneth Branagh  Forfatter: Ashley Miller, Zack Stentz, Don Payne, J. Michael Straczynski og Mark Petrosevich  Medvirkende: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Anthony Hopkins, Stellan Skarsgård, Kat Dennings, Idris Elba, Tom Hiddleston, Clark Gregg, Colm Feore, Ray Stevenson, Jaimie Alexander, Samuel L. Jackson og Jeremy Renner  Udgivelsesår: 2011  Land: USA  Spilletid: 114 min

Creator of gagathemovies.dk , writer, lover & hater of movies, games and television...and by the way, this bio is broken!

Got Something to Say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.