Audio Visual

Pearl Jam

[Jonas Kostending, en god ven af siden, har startet et fællesskab på Facebook med formålet at dele god musik og musikalske oplevelser. Jonas skriver gode og interessante musikhistorier, ofte med stor personlighed. Disse historier vil jeg gerne være med til sprede, så derfor finder nogle af dem nu vej til gagathemovies.com. Hvis man vil vide mere, så hedder gruppen Audio og kan findes her.]

I dag skal vi til 90’ernes Seattle, Washington (ja ja, tillykke med den Super Bowl sejr, og så ikke et ord mere om dét!). Vi skal have fat i et af de bands der sammen med Nirvana, Alice in Chains og Soundgarden udgjorde kernen i grunge-bølgen.

2_pearl_jam

Pearl Jam blev dannet i 1990 af Stone Gossard (guitar) og Jeff Ament (bas) med Eddie Vedder (vokal), Mike McCready (guitar) og Dave Krusen (trommer fra ’90-’91). I dag er det Matt Cameron (Soundgarden) på trommer, og Boom Gaspar er kommet til på keyboard, ellers er lineup’en intakt.
Eddie Vedders kraftfulde vokal, store udstråling og ’stage-presence’ har altid fascineret mig. Med vedkommende tekster og fed, guitarbaseret musik udgør det en kombination, der med rette skød dem af sted mod stjernerne ved første album.

Pearl Jam eksisterer heldigvis i bedste velgående endnu, og udgav således sidste år deres fremragende tiende album ”Lightning Bolt”. Det er en anbefaling værd.

Vi skal dog i dag have fat i dem lige i begyndelsen af deres karriere, hvor Eddie Vedder og co. er ganske unge. Nummeret ”Jeremy” er fra debutalbummet ”Ten” (1991) der blev en megasucces. ”Ten” var på ’Billboard-hitlisten’ i over to år, og er med ’13 x platin’ blevet et af de bedst sælgende rock albums i staterne nogensinde med (platin er lig med 1.000.000 solgte enheder i USA).
Til nummeret følger der en yderst effektfuld video. Teksten og videoen er baseret på en sand historie, og berører de forfærdelige konsekvenser som mobning og omsorgssvigt kan få. 15årige Jeremy Wade Delle skød i januar 1991 hovedet af sig selv foran sine klassekammerater med en .357 Magnum revolver på Richardson High School i Texas.

pearl-jam-chris-hill-29-of-39

På trods af at videoen vandt fire awards ved ”MTV Video Music Awards” i 1993, nægtede Pearl Jam af kunstneriske årsager herefter i en lang årrække, at lave videoer til deres sange. De mente, at musikken skulle have lov at stå alene. Derfor er der heller ikke så mange at vælge mellem på sider som fx ”Youtube”. På trods af dette, samt deres andre ’særheder’ – som at nægte interviews, nægte at spille ”ticketmaster” koncerter (pga. en uenighed om deres skjulte gebyrer på billetpriser) – fortsatte succesen for Pearl Jam, selvom man med rette kan argumentere for, at de kunne have blevet endnu større, hvis de i stedet havde valgt ’at spille med’.

Jeg var på Roskilde Festival i 2000, hvor ni unge mennesker væltede omkuld, og mistede livet til deres koncert. Min søster og jeg stod måske 10 meter derfra. Det var en forfærdelig begivenhed, og derfor holdt jeg også nogle år derefter lidt af en ’Pearl Jam pause’, fordi jeg ikke kunne høre deres musik, uden at tænke på dén koncert, Eddie Vedders magtesløshed siddende på hug på scenekanten, hans tomme blik og tårerne i hans øjne…

Det kan jeg heldigvis sagtens nu! Nyd dette fantastiske stykke musik, og især Vedders vokal og udtryk!
RIP til de ni der omkom på festivalen – og til Jeremy…

Rams fan, movie buff, music aficionado, tv-holic, amateur gamer, bookworm and 6xfantasy-football champ... Owner/writer @ http://www.larams.dk

Got Something to Say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.