Anti-Hollywood,  Film Review,  Movies

Review | Frygtelig Lykkelig

Redaktionen her på GaGa The Movies er ikke de største tilhængere af det lalleglade juleræs, det er længe siden at de fik deres tro på julemanden ødelagt og de har altid kaldt mirakler for et lettere desperat forsøg på at forklare det uforklarlige.

Men så skete det, et sandt julemirakel.
Den store overraskelse kom den anden dag, da vi her på GaGa The Movies så en god film, hvilket i sig selv ikke er noget ekstraordinært, det der gjorde oplevelsen speciel var at filmen var dansk. Uden at træde nogen over tæerne, så er der altså adskillige hektar snedækket land mellem hjemlandets kvalitets produktioner. Derfor bragte det glæde at der endelig var en dansk film man kan være stolt af. Filmen der er tale om, er Henrik Ruben Genzs Frygtelig Lykkelig og det er en sjælden lille perle.

Ude omkring i den vide verden har Frygtelig Lykkelig høstet mange roser og er blevet sammenlignet med værker fra instruktører som David Lynch og Coen Brødrene. Den har fået mange venlige ord med på vejen for den syrede humor og den moderne noir æstetik. Det er nogle flotte anmeldelser den har fået og det sætter unægteligt nogle høje forventninger, som jeg ikke helt syntes den lever op til. Dermed ikke sagt at jeg ikke kunne lide filmen, som tidligere nævnt er dette jo netop en af de få danske film jeg kan lide, jeg føler bare at den skæve danske humor og det mørke sønderjyske landbymiljø der gjorde den så unik for de udenlandske anmeldere, er en smule mindre speciel for os danskere.

Frygtelig Lykkelig er den klassiske historie om en outsider fra storbyen kommer til den indspiste lille landsby. Beboerne har deres egne regler og de er ikke alle lige imøde-kommende overfor tilflyttere. Der sker underlige ting og alle virker som at have skjulte motiver. Frygtelig Lykkelig minder mest af alt om en moderne provinsiel western, komplet med en duel mellem den nye sherif (Jakob Cedergren) og landsbyens frygtede bølle (Kim Bodnia) dog er pistolerne skiftet ud med alkohol i baren. En ret fantastisk scene i sig selv og den passer perfekt til filmen.

Det skæve persongalleri er fyldt ud med skuespillere der alle giver gode præstationer. Især Jakob Cedergren og Kim Bodnia som sprudler af intensitet i deres indbyrdes opgør. Humoren er dyster og god. Den lille landsby er flot filmet som en stemningsfyldt og næsten forladt spøgelsesby. Det er sku’ rart at stadig en gang i mellem kommer en film under det danske flag, som rent faktisk er værd at se. Det er lige før at det genskaber lidt af troen på at der endnu findes talentfulde folk i dette lille land.

Instruktør: Henrik Ruben Genz  Forfatter: Henrik Ruben Genz, Dunja Gry Jensen, Erling Jepsen  Medvirkende: Jakob Cedergren, Lene Maria Christensen, Kim Bodnia, Lars Brygmann, Anders Hove, Jens Jørn Spottag, Bodil Jørgensen, Henrik Lykkegaard og Niels Skousen  Udgivelsesår: 2008  Land: Danmark  Spilletid: 90 min

Creator of gagathemovies.dk , writer, lover & hater of movies, games and television...and by the way, this bio is broken!

Got Something to Say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.