2009,  Best Ofs

GaGa The Movies’ Best of 2009: Episode 4

Bedste Actionfilm: Ong-Bak 2
Instrueret af Tony Jaa og skrevet af Panna Rittikrai
Med Tony Jaa, Sorapong Chatree, Sarunyu Wongkrachang og Nirut Sirichanya
Runners-up: Watchmen, Armored, X-Men Origins: Wolverine og Sherlock Holmes

Man kunne forhastet komme til at afskrive Ong-Bak 2 som en simpel showcase af Tony Jaas talenter men det ville være at gøre filmen en bjørnetjeneste. Der er vel at mærke rig mulighed for at se Tony Jaa folde sig ud men det er samtidig en utrolig flot film, noget der gør at det ikke nødvendigvis kun er Jaas evner man sidder måbende over. Sidste år bragte også to særdeles positive overraskelser i form af Watchmen og Sherlock Holmes.

Watchmen har længe været betragtet som en tegneserie der var umulig at filmatisere men selvom den ikke blev helt lige så god som forlaget så fik Zack Snyder alligevel skabt en ganske fantastisk film.
Guy Ritchies genfortolkning af Sherlock Holmes formåede at puste nyt liv i den klassiske karakter og så gjorde Wolverine sit bedste for at slette mindet af den skuffende X-Men: The Last Stand (¤ og se så at komme i gang med den Deadpool-film, Ryan Reynolds)

Bedste Horrorfilm: Zombieland
Instrueret af Ruben Fleischer og skrevet af Rhett Reese og Paul Wernick
Med Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone og Abigail Breslin
Runners-up: The Orphanage, Trick r Treat, Doghouse og Drag Me to Hell

Efter han har leget “lille Peter edderkop” de sidste mange år, vender Sam Raimi endelig hjem til den genre der startede hans karriere. Efter den lange ventetid kunne man godt have håbet af Drag Me to Hell ville ende på toppen af denne kategori men selvom den er sjov, underholdende og indeholder Raimis specielle blanding af horror og komedie så er den desværre ingen Evil Dead 2.

Blandingen af horror og komedie fungerer langt bedre i Zombieland hvilket var med til at gøre det til en af de mest underholdende film sidste år. Det var både den bedste horror-komedie og den bedste zombiefilm siden Shaun of the Dead.

Bedste Thriller: The International
Instrueret af Tom Tykwer og skrevet af Eric Singer
Med Clive Owen, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl og Ulrich Thomsen
Runners-up: The Perfect Getaway, State of Play, The Informant! og Duplicity

Clive Owen og Julia Roberts (og Paul Giamatti og Tom Wilkinson for den sags skyld) havde en udsøgt kemi i Duplicity, David Twohys The Perfect Getaway brød flere filmiske regler til dens fordel og The Informant! havde en velspillende og vidunderligt nørdet Matt Damon i hovedrollen men det var dog The International der trak det længste strå. Tom Tykwer “goes to Hollywood” med en spændende double-cross thriller der havde oplagte præstationer af Clive Owen og Naomi Watts i hovedrollerne, en for en gangs skyld acceptabel rolle til Ulrich Thomsen og en eminent scene i Guggenheim museet. Tom Tykwer er en ganske speciel instruktør og det er altid interessant at se hvad han producere.

Bedste Komedie: The Hangover
Instrueret af Todd Phillips og skrevet af Jon Lucas og Scott Moore
Med Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Heather Graham, Jeffrey Tambor, Mike Tyson, Mike Epps og Justin Bartha
Runners-up: Funny People, Role Models, Up in the Air og (500) Days of Summer

For én gangs skyld var der sidste år en god håndfuld af gode r-rated komedier. R-rated komedier har i de sidste mange år ofte været mere afhængige af platheder og “gross-out” situationer end egentlige jokes og humor. Role Models var den bedste i den lange række af buddy-komedier med et velfungerende makkerpar i Paul Rudd og Seann William Scott.
Adam Sandler holder heldigvis en pause i mellem de små-kedelige Disney-film og er sammen med Seth Rogen vanvittig sjove i Funny People.
The Hangover var, for at sige det på en måde der får filmen til at virke dårlig (¤ spørg mig ikke hvorfor man ville gøre det…), den film Dude, Where’s My Car? skulle have været.

Der er sjældent en joke der ikke rammer målet og det er lang tid siden at jeg har hulket så meget af grin, derfor fortjener den pladsen som årets bedste komedie. 2009 var også året hvor man fik, ikke én men hele, to voksne og intelligente romantiske komedier med Up in the Air og (500) Days of Summer (¤ der skam stadig masser af pre-pubertere og tåbelige af slagsen men jo mindre sagt om det jo bedre).

Del 5 med bedste drama, sci-fi, animerede film, ikke-amerikanske film og ikke mindst den bedste film fra 2009 er på trapperne.

Creator of gagathemovies.dk , writer, lover & hater of movies, games and television...and by the way, this bio is broken!

Got Something to Say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.