GaGa Says

DECXIII: Drawful Patriots

Bag dagens låge ser vi på landsmænd med 10 tommelfingre.

Nu skal det hele ikke gå op i julelys og glade dage her i julen, for jeg gerne minde om at det stadig ser ganske forfærdeligt ud med den danske animations-industri. Der kommer faktisk en god mængde animerede film ud af vores lille land, problemet er bare, at det er alt sammen rædselsfuldt. Jeg forventer selvfølgelig ikke, at Danmark skulle kunne konkurrere med de store amerikanske studier, men det kunne da være rart hvis der bare var lidt som jeg kunne være stolt af i min elskede genre.

Det skal siges, at jeg stadig ikke har fået fat i den omtalte Kæmpestore Bjørn, men det virker usundt hvis jeg forventer at den skulle ændre hele mit syn på dansk animation.


ANTI-HOLLYWOOD REVIEW: GUMMI T

Når man nu har taget rejsen væk fra Hollywood, er man næsten nød til at tage et smut forbi Dannevang. Det er trods alt hjemlandet, men det er samtidig en af de mest frygtede destinationer under hele Anti-Hollywood ugen. Det er ikke en krigszone, hvor man risikerer at blive skudt, der er ingen censur som kunne smide én i fængsel for at sige det forkerte og det er ikke et 3. verdens land hvor sygdom, til enhver en tid, kunne bringe én i knæ, hvis man ikke er forsigtig. Jeg ville ønske det var så vel, i stedet er det et sandt helvede for en anmelder, da den danske filmindustri er lig med en post-apokalyptisk ødemark i forhold til kvalitet. Den almindelige filmindustri er dog et paradis, når man sammenligner med tilstanden i den danske animations produktion.

Lige siden at Anders Matthesens Terkel i Knibe blev en kæmpesucces, tilbage i 2004, er der poppet lusede animationsstudier op overalt, de har alle set Terkel, kopieret den grimme stil og forventede, at det var nok til at vinde seernes hjerter. Der er udkommet fem computeranimerede film siden Terkel og de kan prale af en samlet karakter på 7 ud af 50 mulige. Det skal sige, at de 4 af dem gik til Orla Frøsnapper, der klart er den bedste af de fem film, den er ikke god, men den er et mesterværk sammenlignet med de andre. Jensen & Jensen (0/10) er blandt de dårligste film nogensinde, Olsen Banden på de bonede gulve (0/10) er lige bagefter, Ronal Barbaren (1/10) var ikke meget bedre men den var teknisk flot efter danske standarter og Rejsen til Saturn (2/10) var pinlig og ikke det mindste morsom. Det gennemgående problem er, at studierne tilsyneladende ikke har forstået, at det var humoren der solgte Terkel i Knibe og ikke den grimme stil.

Efter Orla Frøsnappers “succes” kunne man vel forvente, at Gummi T ligeledes endte i den gode ende af feltet og det gør den skam også, men den gode ende af det danske animationsfelt ligger et godt stykke under middel på den almindelige verdens karakterskala. Gummi T er selvfølgelig også grim at se på, men lige som med Orla så stemmer stilen overens med illustrationerne fra de gamle børnebøger. Det koster ikke points at gå efter en bestemt stil, men det bare ikke filmen flottere at se på. Det der koster, er at Gummi T på intet tidspunkt er sjov og den velkendte historie er ganske elendigt fortalt. Så Gummi T ender som en kedelig og ubrugelig film, fra en industri der tydeligvis ikke aner hvad de laver.

Hvad kan man lære af det pågældende land? Man må ikke sige “sigøjner”, det er ikke politisk korrekt, men “heks” er ok.

Hvad kan Hollywood lære? Man burde undgå at se på børn som de dummeste væsner på jorden.

Instruktør: Michael Hegner  Forfatter: Michael W. Horsten, Ole Lund Kirkegaard Medvirkende: Thure Lindhardt, Jens Andersen, Nicolaj Kopernikus, Signe Egholm Olsen, Birthe Neumann og Bjarne Henriksen  Udgivelsesår: 2012  Land: Danmark  Spilletid: 80 min

Note: Det skal siges, at der muligvis eksisterer én computeranimeret dansk tegnefilm mere end dem som jeg har nævnt og den skulle efter sigende endda være god. Den kæmpestore Bjørn kom i de danske biografer i februar 2011, siden forsvandt den og er næsten umulig at få fingre i. Jeg forsøger selvfølgelig, om jeg ikke kan nå, at få fat i denne sagnomspundne gode danske animationsfilm og hvis det lykkedes, så hører I mere med det samme.

Creator of gagathemovies.dk , writer, lover & hater of movies, games and television...and by the way, this bio is broken!

Got Something to Say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.