GaGa Says,  Movies

It’s X-Mas, Yo! Part VI: Overcompensating

Der har været stille på gagathemovies.com, det sidste lange stykke tid, men bliver jeg nød til at bryde stilheden. Jeg havde et lille eksperiment, jeg ville se hvis jeg forholdte mig tavs, om det så kunne resultere i at tiden gik langsommere og man derved kunne udskyde julen et par måneder. Dette stupide eksperiment mislykkedes dog spektakulært og det er nu blevet tydeligt, at julemanden venter for ingen mennesker og jeg bliver nød til at se julepynten i øjnene. Derfor har jeg set julefilm og vanen tro, vil jeg skrive et par ord mens vi venter på julemaden.

På papiret ligner mange ting de bedste idéer og det er først når de bliver ført ud i livet, at man tager horribelt fejl. Mit altoverskyggende og længe ventede redesign af siden, har vist sig at være en enorm og tidskrævende opgave og jeg begynder så småt, at overveje om det overhovedet er en god idé. For at bringe ordene tilbage til noget der bare smager af jul, så er filmen A Merry Friggin’ Christmas et perfekt eksempel på det jeg snakker om.

a-merry-friggin-christmas-wallpaper-hd

På papiret besidder filmen en spydig titel og rollelisten tæller humoristisk talentfulde skuespillere som Joel McHale (Community), Lauren Graham (Gilmore Girls), Clark Duke (Kick-Ass), Oliver Platt (Mousehunt) og det afdøde komiker-geni Robin Williams. Man får med det samme tankerne og forhåbningerne hen på en ny grov og hysterisk morsom julefilm i dur med Bad Santa, men det bliver hurtigt ødelagt, faktisk allerede fra filmens første sekund.

Når filmens titel toner frem på skærmen, så står der nemlig ikke A Merry Friggin’ Christmas, men derimod A Merry Christmas Miracle, altså en langt mere generisk og sukkersød titel. Forvirret og fortvivlet begyndte jeg allerede med det samme at frygte den normale julede sødsuppe og tro mig, det var nøjagtig det jeg fik. Dette er en forklædt Hallmark-film, bare med lidt ekstra star power. Det er familievenligt i den værste grad, komplet blottet for kant eller nogen form for skarphed. Filmen er blød og kedelig, men værst af alt, så er den på ingen måde sjov. Det er lidt som febrilsk at pakke en julegave op, blot at finde et vattet tøj-rensdyr, ja den er sikkert meget sød, men hvad fanden skal jeg bruge den til?

happychristmas

Efter den skuffelse, tænkte jeg, at jeg hurtigt burde finde en anden julefilm, i et håb om at komme i den rette stemning inden aftnens festivitas. Jeg bladrede igennem kataloget på den amerikanske Netflix og støtte på Joe Swanberg’s Happy Christmas (der var også Tyler Perry’s Madea’s Christmas, men planen var jo at komme i julehumør, ikke at få altopslugende selvmordstanker). Joe Swanberg stod for sidste års fremragende Drinking Buddies og med Anna Kendrick på rollelisten, hvordan kunne det så gå galt?

Okay, teknisk set er der heller ikke noget galt med Happy Christmas, det er et udmærket lille indie-drama, men man bliver ikke ligefrem oversvømmet varme, glæde og julehumør. Den ironiske titel dækker over et velspillet karakterdrevet drama med Anna Kendrick (Up in the Air), Melanie Lynskey (Two and a Half Men), Lena Dunham (Girls), Mark Webber (13 Sins) og Joe Swanberg selv på rollelisten. Happy Christmas er lidt en standart indie-film, det er håndholdt video, der sker nødvendigvis ikke det store og pinlig/akavet er det samme som naturlig/realistisk. Det ender med at være en udmærket film, fordi de bærrende karakterer er interessante og, som sagt, velspillede, men hvis det ikke havde været for Kendricks naturlige charme og en bedårende lille baby (“spillet” af Swanbergs eget afkom Jude), så havde der ikke været megen glæde at komme efter.

Når jeg tænker over det, så beskriver de to film egentlig mange oplevelser i julen. Det hele er så sukkersødt, generisk og familievenligt, at det hurtigt bliver kedeligt i længden. Samtidig er det hygget at se familien, men det kan nemt blive lidt akavet / pinligt efter mange timer i samme rum. Det er måske en lidt deprimerende tanke, men måske var årets julefilm ganske passende, jeg smider dog lige Kiss Kiss Bang Bang i maskinen… du ved, bare lige for at finde det glade julehumør.

Glædelig jul alle sammen.

Creator of gagathemovies.dk , writer, lover & hater of movies, games and television...and by the way, this bio is broken!

Got Something to Say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.