Lists,  Movies,  Top 10s

Franchises Updated

top-franchises-updated

For halvanden år siden lavede jeg en top 10 liste over de bedste franchise, siden da er der udkommet en del film, serier er blevet større, nye franchises begyndt og det føltes kun passende at opdatere listen. Der bliver rykket lidt rundt, nogle falder under ud, nye kommer til og så er der endda en helt frisk førsteplads (eller så frisk som en gammel film nu kan være).

dollars-franchise

1. (2) The Man with No Name / Dollars trilogy [9.3/10]
Film: Fistfull of Dollars, For a Few Dollars More og The Good, The Bad & The Ugly

Mange film er påvirket af Peter Jackson’s The Hobbit, det har skabt en smule rotation på listen og således ser vi nu Sergio Leone’s Dollars trilogi som den nye førsteplads. Det har jeg det faktisk ganske godt med, for alene The Good, The Bad & The Ugly er ikke blot et kunstværk og den bedste western nogensinde, men den vil også være pænt placeret på min all-time top 10 liste.

toy-franchise

2. (3) Toy Story [9.3/10]
Film: Toy Story 1, 2 og 3

Inden Pixar forsvandt ned i dybt hul af middelmådige film og unødvendige sequels, lavede de rent faktisk en serie som fungerede. Toy Story fanger den legesyge humor, kreativitet og magi som findes i en barnlig fantasi fyldt med interessant legetøj. Hvis man ramte den rigtige alder, så kunne man vokse op med Woody, Buzz og alle de andre morsomme personligheder.

godfather-of-franchises

3. (4) The Godfather [9.0/10]
Film: The Godfather, Part II og Part III

The Godfather er ærketypen for trilogier som bliver ødelagt af én enkelt del. De to første er nogle af filmhistoriens største klassikere og ville toppe de fleste lister, hvis det ikke for tredje del og Sofia Coppolla. Jeg hader bestemt ikke den tredje film, den har visse kvaliteter, men det er lidt som at sammenligne et tørt stykke toastbrød med en stor, saftig, rød bøf.

lord-of-the-frachise

4. (1) Lord of the Rings [8.75/10]
Film: Fellowship of the Ring, Two Towers, Return of the King og The Hobbit

Lord of the Rings ser det største fald på listen i følge af sidste års udgivelse af The Hobbit: An Unexpected Journey og må indtil videre nøjes med en 4. plads. Det er ikke nødvendigvis fordi den første Hobbit film var dårlig, men den var på ingen måde på niveau med de tre andre Lord of the Rings film.

three-flavours-of-franchises

5. (-) Three Flavours Cornetto [8.67/10]
Film: Shaun of the Dead, Hot Fuzz og The World’s End

Det er så her, at der opstår teoretiske problemer, for som jeg omtalte i min anmeldelse af The World’s End, så er Three Flavours Cornetto (eller The Blood & Icecream trilogy) ikke en rigtig trilogi og det er jo så heller ikke en rigtig franchise. Nu er det dog min side, jeg kan gøre hvad jeg har lyst til, jeg elsker disse film og derfor benytter jeg enhver chance for at skrive om dem… get off my back!

before-franchises

6. (-) Richard Linklater’s Before… [8.33/10]
Film: Before Sunrise, Before Sunset og Before Midnight

Richard Linklaters Before Sunrise, Before Sunset og Before Midnight er lidt som det voksne svar på Toy Story og inden man kalder mig idiot, så lad mig lige skrive færdig. Lige som man voksede ud af barndommen sammen legetøjet i Toy Story, blev man ældre sammen med Ethan Hawke og Julie Delpy i Before trilogien. Man lærer karaktererne at kende, forstår deres tanker og føler med deres problemer, alt sammen takket være fremragende skuespil og velskrevne manuskripter.

evil-franchise

7. (5) Evil Dead [8.25/10]
Film: Evil Dead, Evil Dead II: Dead at Dawn, Army of Darkness og Evil Dead

Der sker sjældent, hvis ikke aldrig, men Sam Raimi’s Evil Dead trilogi får en indsprøjtning af nyt liv takket være Fede Alvarézs fremragende genindspilning. Det føltes underligt at sige, at en franchise bliver forbedret af et remake, men det er da rart at man stadig kan blive positivt overraskende.

mission-franchise

8. (6) Mission: Impossible [7.8/10]
Film: Mission: Impossible I, II, III og Ghost Protocol

Tom Cruises massive Hollywood blockbusters har ikke meget at gøre med den originale tv-serie, men det er til gengæld en franchise fyldt med super underholdende actionfilm. Den første film var en spændende spion-thriller, nummer 2 var en utrolig dum John Woo film (den er ikke dum fordi det er en John Woo film, bare en dum film lavet af John Woo), men jeg elsker den alligevel. Den tredje film er der mange der ikke syntes om, men efter min mening er det en ret fantastisk actionfilm med karaktererne i fokus. Ghost Protocol var en underholdende blockbuster som forsøger at genfinde noget af holdmekanikken. Ingen af dem er perfekte, men jeg kan nu stadig rigtig godt lide serien.

back-to-the-franchise

9. (7) Back to the Future [7.7/10]
Film: Back to the Future I, II og III

Back to the Future er en hyggelig lille franchise. En serie fyldt med humor, gode karakterer og skøre idéer som bare fungerer af en eller anden mystisk grund. Man laver bare ikke film som dem mere, det hele skal være dystert og beskidt, der er åbenbart ikke plads til let, sjov og glad underholdning mere… måske er det fordi Michael J. Fox ikke laver film mere, mand jeg savner Michael J. Fox.

star-franchise

10. (8) Star Wars [7.6/10]
Film: A New Hope, Empire Strikes Back, Return of the Jedi, The Phantom Menace, Attack of the Clones og Revenge of the Sith

Det betyder så at Star Wars ender på 10. pladsen og det er sikkert mange der vil protestere imod, men de mennesker skal holde mund og anerkende det faktum, at der reelt kun er to rigtig gode film i serien. Det bliver spændende om de kommende J. J. Abrams’ Star Wars film, får serien til at stige på listen eller ryge helt ud af top 10, men jeg kan sige på forhånd, at jeg stadig ikke har det store lyst til at se flere film i universet.

Droppet ud af listen: Alien og Die Hard
Der er selvfølgelig også et par serier, som må forlade listen, for at give plads til de nye. De ene ryger af listen helt af sig selv, fordi A Good Day to Die Hard var gennemført elendig, men Alien må opgive det vilde liste-liv, da der simpelthen ikke er plads når jeg snyder. Alien ligger nu på den uofficielle 11. plads og er klar til at slå til, hvis der er for meget brok over Edgar Wrights humoristiske bedrifter.

Franchises udenfor listen: Jurassic Park, Batman, Bring it On, Transformers, Transporter, Harry Potter, Friday the 13th, Clerks, American Pie, Ong Bak, Indiana Jones, X-Men, Matrix, …of the Dead, Ice Age, Shrek, Nightmare on Elm Street, Halloween, Karate Kid, Star Trek, Lethal Weapon, Jaws, Turtles, Riddick, Iron Man, Hellraiser, Twilight, Spiderman, Blade, Tremors, Hostel, Narnia, Austin Powers, The Crow, Cube, The Exorcist, Final Destination, From Dusk till Dawn, Ginger Snaps, The Mummy, Police Academy, Dirty Harry, Highlander, Mad Max, Predator, Rush Hour, Resident Evil, Spy Kids, Men in Black, The Hangover, Taxi, Saw, Superman, Godzilla, Child’s Play, Paranormal Activity, Universal Soldier, Home Alone, Jackass, Jack Ryan, Texas Chainsaw Massacre, Underworld, Candyman, Beverly Hills Cop, Feast, El Mariachi, Naked Gun og Starship Troopers

Creator of gagathemovies.dk , writer, lover & hater of movies, games and television...and by the way, this bio is broken!

Got Something to Say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.