Battle of the Actionstars,  Film Review,  Movies

Review | The Expendables

I barndommen og de tidlige ungdomsår blev der indtaget enorme mængder af larmende og muskuløse actionfilm. Film som Rambo, Commando, Universal Soldier, Cobra og selv Showdown in Little Tokyo var favorit underholdning og ren heltedyrkelse. Dengang var jeg med garanti ikke den eneste, der af og til kunne fanges i en dagdrøm og et ønske om at se flere af disse store actionstjerner i samme film. Sylvester Stallone træder nu frem, bakket op af vennerne og med kun én mission i mente: at opfylde denne barndomsdrøm. Hvad mere kan man ønske sig?

Man kunne have ønsket at de var samlet i en god film. Nu er det ikke fordi, man forventer drama af Shakespeare proportioner eller dialog af David Mamets kaliber. Det er trods alt en hyldest til 80’ernes actionfilm og ikke ligefrem intellektuel kunst. Men selv med det i tankerne, ville denne anmelder stadig have sat pris på, hvis The Expendables ikke havde haft en af de mest tåbeligt basale historier nogensinde og dialog man kunne høre på, uden at få lyst til at stikke fingrene i ørene og ønske sig andetsteds. Nu når det udgør halvdelen af filmen. Sylvester Stallone har tidligere vist at han sagtens kan skrive et manuskript, der ikke eksisterer alene af himmelråbende stupid humor.

Heldigvis er den anden halvdel af filmen langt bedre. Den del man har betalt penge for, actiondelen. Størstedelen af de mange actionscener er dejligt storslåede og larmende samtidig med at være både kreative og brutale. Stallone har masser af hårdtslående idéer, der ofte er bifalds- og jubelværdige, så meget så at actionscenerne virker alene skabt omkring dem og det er ikke altid der er noget til at binde dem sammen.

Ligesom i den nyeste Rambo-film, er Stallone desværre også her afhængig af computer-genereret blod, med meget svingende resultater. Det virker som om den gamle Stallone (¤ nu 63.) desperat forsøger at følge med de morderne tider, men ikke helt har forstået hvordan ting fungerer.

Den meget omtalte rolleliste, er ligeledes en blandet landhandel. Der er stor glæde og nostalgi i at se de tidligere og nuværende actionstjerner samlet, selv med de enkelte der mangler for et fuldt sæt (Jean-Claude Van Damme, Steven Seagal og Chuck Norris), på papiret. I praksis er det lidt anderledes, med meget stor forskel på hvad de hver især har at bidrage med. Stallone slipper jo selvfølgelig ganske heldigt fra det hele og ligeledes gør hans right hand man i filmen, Jason Statham. Den kombination fungerer overraskende godt og det er cool at se gårsdagens actionhelt side om side med nutidens version. Eric Roberts klarer sig også godt, men den der i mine øjne står sejrende når filmen er ovre, er Dolph Lundgren. Den gut er et monster og han er kun blevet mere frygtindgydende med alderen.

På den anden side af medaljen er Mickey Rourke totalt spildt, de to wrestlere (Stone Cold Steve Austin og Randy Couture) er ligegyldige og Charisma Carpenter (Buffy, Angel) er uendeligt malplaceret. Også den meget hypede scene mellem Stallone, Bruce Willis og Arnold Schwarzenegger falder til jorden. Det er en ubehageligt akavet scene fyldt med elendig humor og desuden har jeg ikke lyst til at se på den våde karklud der er tilbage af Arnold.

Til sidst, vil jeg gerne udtrykke min skuffelse over hvor lidt Gary Daniels bliver brugt. (¤ Alle jeg har nævnt dette for, efter jeg så filmen, har kigget mærkeligt på mig og spurgt “hvem hulen er Gary Daniels?”. Daniels var også en del af actionstjernerne tilbage i 80’erne og 90’erne, dog en rang eller to længere nede end de andre, sammen med Michael Dudikoff (American Ninja) og Olivier Gruner (Nemesis). Efter at have set den nye Tekken film, er han tydeligvis stadig fit for fight. Dog i The Expendables får han kun to halve lines og en yderst unfair kamp. Jeg vil som en af de få, gerne rejse flaget og rent faktisk anerkende at han eksisterer.)

The Expendables er et klodset, larmende og dumt monstrum af en actionfilm og det er egentlig også det den skal være, man skal bare ikke forvente for meget. Det kan tilføjes at, til trods for den halvdårlige karakter og de mange negative punkter i anmeldelsen, så er det en film som jeg er glad for blev lavet, glad for at have set og glæder mig til at se igen.

Instruktør: Sylvester Stallone  Forfatter: Dave Callaham, Sylvester Stallone  Medvirkende: Sylvester Stallone, Jason Statham, Mickey Rourke, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Randy Couture, Steve Austin, Gary Daniels, Charisma Carpenter, Terry Crews, David Zayas, Giselle Itié, Bruce Willis og Arnold Schwarzenegger  Udgivelsesår: 2010  Land: USA  Spilletid: 103 min

Creator of gagathemovies.dk , writer, lover & hater of movies, games and television...and by the way, this bio is broken!

Got Something to Say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.