Film Review,  Movies

Review | Shutter Island

Martin Scorsese er et af de store ikoner i filmindustrien sammen med folk som David Fincher, Quentin Tarantino og Alfred Hitchcock. Han har tilføjet nogle sande mesterværker til mit elskede medie, film som Taxi Driver, Raging Bull og Goodfellas betragtes med rette som klassikere. Men i nyere tid føltes det som han har mistet noget af sin glød. Efter han skiftede Robert DeNiro ud med hans nye favorit-frontfigur, Leonardo DiCaprio, er kvalitet dalet betydeligt.

Det har dog, i mine øjne, intet med DiCaprio at gøre, da jeg syntes han spiller rigtig godt i alle tre, det var bare svagere film. Gangs of New York og The Aviator var begge stort opsatte film der ikke formåede at leve op til deres potentiale. Ligeledes endte hans genindspilning af den fabelagtige Infernal Affairs væsentligt under de høje forventninger. The Departed indeholdte på ingen måde den samme intensitet og kraft som originalen, desuden var den decideret fejl-castet flere steder. Matt Damon og Mark Wahlberg bragte intet til filmen og den håbløst overspillende Jack Nicholson var helt igennem malplaceret. Men med Shutter Island tager Martin Scorsese et enormt skridt, tilbage i den rigtige retning.

Shutter Island er en velskreven psykologisk thriller, både intelligent og effektiv. Filmens manuskript er bygget over Dennis Lehanes bog af samme navn og han er bestemt ikke fremmed for en solid thriller. Tidligere filmatiserede værker fra Lehanes hånd inkluderer de fremragende film, Mystic River og Gone Baby Gone, plus et par episoder af TV-serien The Wire. (¤ Forbandet af at have set så mange film, som jeg har, så havde jeg gættet rimelig tidligt hvor det bar hen, men i modsætning til så mange gange før, så kunne jeg stadig nyde vejen dertil. Hvilket betyder at det er interessant og spændende nok skrevet til at jeg ønskede at se hvordan de nåede målet, selvom overraskelsen var ødelagt.)

Visuelt er det ligeså betagende. Shutter Island er filmet i en smuk klassisk stil både i kamera-bevægelser og scenekomposition, hvilket desværre et fåtal af gange bliver hæmmet af nogle lidt halvhjertede green-screen billeder. Den flotte visuelle side er ledsaget af et stemnings-fyldt og ligeledes klassisk score der virker yderst dramatisk og intenst.

Det hele bliver fulgt til døren af et særdeles strålende cast der alle yder deres bedste. Det er dog Leonardo DiCaprio der bærer filmen på hans skuldre, i en af hans bedste roller i en karriere der allerede er tæt besat af gode roller. Jeg har længe følt at det almene publikum ikke giver DiCaprio den respekt han fortjener. Han har gang på gang vist at han ikke bare er en pretty boy men derimod er en af de bedste skuespillere af hans generation. Titanic var et sødsuppe drama men man glemmer at han spillede ganske udmærket, desuden er det lang tid siden og han har givet mange stærke præstationer efterfølgende, bare se på eksempelvis Catch Me if You Can, Blood Diamond og Revolutionary Road. Nu kan han skrive endnu en præstation på den liste.

Shutter Island er et glædeligt gensyn med en Martin Scorsese jeg troede man havde mistet og godt gammeldags håndværk som man ikke ser meget af nu til dags. En solid og gribende psykologisk thriller man ikke bør gå glip af. En af mine klare favoritter i et allerede godt filmår.

Instruktør: Martin Scorsese  Forfatter: Laeta Kalogridis, Dennis Lehane  Medvirkende: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Max von Sydow, Michelle Williams, Emily Mortimer, Patricia Clarkson, Jackie Earle Haley, Ted Levine og Elias Koteas  Udgivelsesår: 2010  Land: USA  Spilletid: 138 min

Creator of gagathemovies.dk , writer, lover & hater of movies, games and television...and by the way, this bio is broken!

Got Something to Say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.