Film Review,  Movies

Review | Source Code

Filmgenrer svinger konstant i popularitet, præcis som det er tilfældet med musikgenrer. Det ene øjeblik er et helt specielt emne vanvittigt populært og markedet oversvømmes af folk der vil have en bid af kagen. Det næste øjeblik er det som om at det emne slet ikke eksisterer.

Der er selvfølgelig nogle genrer som forbliver evigt populære. Man ser f. eks. aldrig en mangel på actionfilm eller dumme komedier, på samme måde som at man nok aldrig slipper helt for dansevenlig og intetsigende popmusik.

De sidste par år har der været en lille renæssance indenfor science fiction film, en ting som jeg er ovenud lykkelig over. Men ikke nok med det øjede antal, så har en god del af filmene budt på intelligente og velskrevne historier. Film som Inception, Timecrimes, Cold Souls og Moon. Sidstnævnte blev instrueret af Duncan Jones og han tilføjer nu endnu en film til listen over gode nye sci-fi film med Source Code.

Den amerikanske helikopterpilot, Captain Colter Stevens (Jake Gyllenhaal), vågner forvirret op til en mission han ikke har sagt ja til. En lyssky militærenhed bruger deres avancerede teknologi til at sende Stevens tilbage i tiden, i et desperat forsøg på at afværge et bombe-angreb på et passagertog. Stevens skal finde terroristen og hvis muligt, desarmerer bomben, men han har kun 8 minutter før toget springer i luften. Så han bliver tvunget til at tage den dødsdømte rejse mange gange. Kan han nå bomben i tide? Hvorfor er det netop ham som har fået missionen? og hvorfor bliver kvinden på toget ved med at kalde ham Sean?

Så med andre ord, så er Source Code en science fiction version af Groundhog Day. En romantisk time-loop film med et fokuseret mål. Det er selvfølgelig ikke helt fair at sammenligne to så forskellige film, men det virker ret passende i dette tilfælde.

Source Code er Duncan Jones’ første big budget blockbuster og det er tydeligt noget helt andet end hans debutfilm, Moon. Source Code besidder på ingen måde dan samme intelligens eller dybde som gjorde Moon til den fremragende og gribende oplevelse som den nu engang var. Source Code har dog stadig en del mere hjerne end de fleste mainstream Hollywood-film uden at det kommer i vejen for evnen til at underholde. Source Code holder spændingen og overraskelsesmomentet kørende gennem den korte, hektiske og præcise spilletid. Det er godt skruet sammen, taler aldrig ned til sit publikum og det eneste som jeg rigtigt kan klandre filmen for er, at Duncan Jones tilsyneladende lider af det moderne Spielberg-syndrom, i det at han ikke rigtig ved hvornår han skal slutte og vedhæfter desværre omkring 30 sekunder for meget i filmens slutning. Det er dog ikke nok til at ødelægge en ellers glimrende biograftur.

Det er ikke kun instruktøren Duncan Jones som klarer sig flot igennem Source Code. Manuskriptforfatteren Ben Ripley, som indtil nu kun har skrevet endelige efterfølgere i Species-serien, formår også på fornem vis at holde filmens mange spor på rette kurs. Source Code er også hjulpet af glimrende præstationer fra de gode skuespillere. Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan og Vera Farmiga leverer alle solide roller og det er kun Jeffrey Wright, som konstant bevæger sig på grænsen til overspil.

Efter den fremragende Moon, slår Source Code for alvor fast, at Duncan Jones er genre-instruktør man skal holde øje med i fremtiden.

Instruktør: Duncan Jones  Forfatter: Ben Ripley  Medvirkende: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright, Michael Arden, Cas Anvar, Russell Peters og Craig Thomas  Udgivelsesår: 2011  Land: USA  Spilletid: 93 min

Creator of gagathemovies.dk , writer, lover & hater of movies, games and television...and by the way, this bio is broken!

Got Something to Say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.