Anti-Hollywood,  Film Review,  Movies

Review | Vengeance

Når en leder falder, overtages hans territorium hurtigt af en ny kandidat. Det er netop hvad der er sket indenfor genren af flashy Hong Kong actionfilm. Det er egentlig ikke fordi den tidligere leder, John Woo, er gået på pension eller har stillet træskoene, hans filmiske fokus er bare skiftet fra pistoler i begge hænder til de store episke historier (Red Cliff I & II).

I hans fravær er der mange der har forsøgt at tage pladsen, men kun én har haft det påkrævede visuelle overskud til at overtage tøjlerne fra Woo. Den mand er den yderst flittige instruktør Johnnie To, der med film som Fulltime Killer, Breaking News og Exiled har slået sig fast som en værdig afløser. Det er derfor, at det er så skuffende at hans nyeste film, Vengeance, er endt som en rodet og kedelig ligegyldighed.

Efter et brutalt angreb på den franske kok Costellos datter og hendes familie, tager han til Hong Kong for at finde de skyldige og få dem til at bøde for deres handlinger. For at gøre det hele værre, lider han af en sygdom der langsomt får ham til at glemme, så hævnen er nød til at komme hurtigt mens han stadig husker hvad det er at han hævner. Derfor hyrer han nogle lokale lejemordere til at hjælpe ham, men kan han stole på disse lyssky individer eller er de en del af problemet…

Vengeance er en klassisk hævnhistorie, klassisk på den måde at det er hørt flere hundrede gange før. Wai Ka-Fai forsøger desperat at tilføje noget nyt, ved at indsætte et Memento-agtigt sideplot med at Costello langsomt glemmer hans liv, men selv det er set mange gange før. Nu er der jo lavet mange actionfilm med ligegyldige historier før, så det er ikke noget nyt og det havde heller ikke været noget problem hvis der var andre elementer til at trække filmen op.

Valget at have det franske svar på Elvis, Johnny Hallyday, i den centrale hoved-rolle er et af filmen største problemer. Han har et interessant ansigt og det er meget muligt at han er verdenskendt i Frankrig, men han er bare ikke en særlig god skuespiller og derfor falder den følelsesmættet historie fra hinanden. Johnnie To har reddet letbenede historier før med hans flyvske og kreative actionsekvenser, men her virker han helt tømt for energi og idéer.

Hvad har jeg lært om det pågældende land? Hvis man er sur på sin chef og har brug for nogle lejemordere, så skal man bare tage til Hong Kong for der støder man uden tvivl på flere indenfor et par timer. Og hvis man nogensinde finder sig selv i en skudduel med kun store klodser af genbrugspapir som dække, så er den bedste defensive position tydeligvis i midten af en cirkel af folk der skyder på dig.

Har filmen ændret mit syn på Hollywood? Johnnie To har lært mig mange ting men ikke denne gang.

Instruktør: Johnnie To  Forfatter: Wai Ka-Fai  Medvirkende: Johnny Hallyday, Simon Yam, Sylvie Testud, Anthony Wong, Suet Lam, Maggie Siu og Felix Wong  Udgivelsesår: 2009  Land: Hong Kong / Frankrig  Spilletid: 108 min

Creator of gagathemovies.dk , writer, lover & hater of movies, games and television...and by the way, this bio is broken!

Got Something to Say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.