2010,  Best Ofs

MMX: Best Animated Movie

Runners up: Toy Story 3, Despicable Me, The Secret of Kells og A Town Called Panic

De animerede film, hvad enten det er håndtegnet, stop-motion eller computergenereret, har altid givet skaberne fuld kreativ frihed. I den virkelige verden er man en evig slave af naturlove, skuespiller-primadonnaer og et hav af forsikringer. I den animerede verden er man selv herre over hvordan ting fungerer. En genstand kan falde opad hvis det passer bedre ind, man kan smide sin hovedperson under en damptromle hvis man har lyst og det er dejligt billigt at forsikre folk der ikke eksisterer. De sidste mange år har denne kategori været domineret af ét firma, Pixar, men dette jerngreb blev brudt sidste år, de vinder heller ikke i år og med den kommende udgivelse af Cars 2 ser det på forhånd dystert ud for deres chancer næste år. De konkurrerende animationsstudier er begyndt at producere kvalitet med regulære mellemrum og den sande vinder er alle os der elsker tegnefilm.

Som sagt vinder Pixar ikke i år men det betyder skam ikke at deres Toy Story 3 var en dårlig film, langt fra. Forløbet i Toy Story-serien er lavet på en sådan måde at det er muligt for seeren at vokse op sammen med karaktererne, blive følelsesmæssigt forbundet med de valg de står overfor og så er den som et gensyn med gamle venner. Woody, Buzz og alle de andre er atter sjove, der er mange gode nye stykker legetøj og det er svært ikke at fælde en tåre når det hele slutter, men denne familiaritet er ikke kun en positiv ting. Jeg kan ikke undgå følelsen af at jeg har set det hele før og et eller andet sted, ønske at genierne hos Pixar havde givet mig noget nyt og spændende i stedet. Årets animationsfilm fra Universal kom som lidt en overraskelse. Despicable Me så på forhånd ud til at være en ret ordinær historie men de havde op til flere esser i ærmet. En charmerende lille historie blev krydret med skøre figurer, store mængder humor og et solidt voicecast men den sande stjerne er Steve Carell som Gru. Hans stemmeskuespil forrygende morsomt og det var også nok til at give prisen for bedste voice-act tidligere på måneden. Sidste års outsider i Oscars animationskategorien, The Secret of Kells, var en smuk eventyrfilm der blandede forskellige stil og kunstarter i en helt unik vision. Et bevis på at den klassiske håndtegnede stil stadig kan være betagende og dragende. Den franske Panique au village (A Town Called Panic) kan kærligt beskrives som hvad der ville komme ud af hvis en tvangsindlagt psykopat på en mentalinstitution legede bondegård med små plastikfigurer og filmede det hele. Personligt kunne jeg ikke være mere lykkelig for at man sjælden gang i mellem får muligheden for at se noget så sindssygt og delikat.

I år er det Dreamworks der slår Pixar af pinden med den fantastiske eventyrfilm How to Train Your Dragon. En klassisk historie om to misforståede sjæle som bliver venner og mod alle odds redder den lille vikingeby. Det var teknisk en super flot og velanimeret film, fortælle-mæssigt en underholdende og yderst charmerende historie og den var bakket op bag mikrofonerne af et veloplagt voicecast beståede af blandt andre Jay Baruchel, Gerard Butler, Jonah Hill, Kristen Wiig, Craig Ferguson og America Ferrera. Pixar kommer ikke sovende til laurbærrene længere og så må vi jo bare vente at se om det er noget de har tænkt sig at gøre noget ved.

Creator of gagathemovies.dk , writer, lover & hater of movies, games and television...and by the way, this bio is broken!

Got Something to Say?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.